Dorkota Lajos

DunaújvárosVasmű 41. I. em. 105.1. választókerület
2010 Apr. 16 23:44

Varga Mihály Dunaújvárosban (2010-04-16)

 

Talpra állítani az országot!

2._Varga_Mihály_és_dr._Dorkota_Lajos_-_300px.jpg

   Dr. Dorkota Lajos meghívására múlt hét pénteken Dunaújvárosba látogatott Varga Mihály, a Fidesz alelnöke,gazdaságpolitikusa az egykori polgári kormány pénzügyminisztere. Találkozott a Dunaferr vezérigazgatójával, nagysikerû elõadásban tájékoztatta a város vállalkozóit a leendõ kormány gazdaságpolitikájáról,céljairól.(Elõadásának ismertetése meghaladja lapunk terjedelmi lehetõségeit,ám a városi televízió csütörtökön és pénteken több mint félórás összefoglalót sugároz az elõadásról, 19 óra 30 perces kezdettel.).

Varga Mihály programja zárásaként sajtótájékoztatót tartott, ebbõl idézünk:

- Azért is szerveztük Dorkota Lajossal ezt a találkozót, hogy mindenki képbe kerüljön a másik elképzeléseit illetõen. Én elmondtam azt, hogy gazdaságfejlesztésre készülünk, több munkahelyet szeretnénk teremteni. Abban gondolkodunk, hogy a már évek óta itt mûködõ vállalkozásokat hogyan tudnánk segíteni abban, hogy megtartsák a munkaerõt, ha kell, akkor fejlesszenek. Tehát gazdaságpolitikáról és gazdaságról beszéltünk. Én azt tudtam elmondani, hogy mik a következõ kormány gazdasági irányai, ebben mi mindenképpen szerepet és lehetõséget látunk ennem az itt mûködõ cégnek. Nem is tehetnénk meg, hogy becsukjuk a szemünket, és azt mondjuk, a problémáikat oldják meg, ahogy tudják. Másfajta gazdaságpolitika kell, olyan, ahol az állam nem azzal tûnik ki, hogy magára hagyja a vállalkozókat, hanem azzal, hogy terveiket hogyan tudja segíteni, ösztönözni. Errõl beszélgettünk a Dunaferr vezérigazgatójával is, nyilván õ elmondta, hogy milyen terveik és gondjaik, tapasztalatai  vannak, hol lát gondot az államigazgatásban. Abban maradtunk a végén, hogy akár az önkormányzaton keresztül akár közvetlenül is partnernek tekintjük egymást, és hajlandók vagyunk leülni egymással bármikor, hogy a lehetséges fejlesztési irányokról tárgyaljunk.

 - Mikorra várható az elsõ konkrét intézkedés?

 - Várjuk meg a választás végét, 25-én kiderül, hogy az elsõ fordulóban a választók részérõl jóváhagyott  irány milyen sebességgel valósulhat meg. A mi legfontosabb szempontunk az, hogy az ország talpra álljon, minél több munkahely legyen, biztonságosabb megélhetés, a gazdaságban fejlesztési programok induljanak el, lehetõség szerint legyenek kiemelt ágazatok, amelyek  a kormány gazdaságfejlesztési programjába be tudnak  kapcsolódni. Ennek a szükséges elemei: adó- és járulékcsökkentés, a vállalkozók életét nehezítõ bürokratikus rendszer felülvizsgálata, de mindennek az elõfeltétele egy átadás-átvétel. Nem szeretnénk úgy nekifogni egy kormányzati munkának, hogy aztán a munka elõre haladtával derülnek ki olyan dolgok, amelyek a mozgásteret beszûkítenék. Amint az átadás-átvétel lezajlik, a kormány a legfontosabb intézkedéseket már az idén el kezdi megvalósítani. Ezek közül a legfontosabb a munkahelyteremtés. Készülünk arra is, hogy az adójogszabályok felülvizsgálatával az adóterheket csökkentsük.

 -  Az elmúlt 8 elvesztegetett vagy elvesztett évnek a következményeit mikorra lehetne jóvá tenni?

 -  Optimista vagyok, mert úgy érzem, hogy az emberekben olyan lelki felszabadultság van, mint amilyet 1945-ben élt meg az akkori generáció. Aki túlélte a háborút, megmenekült az embertelenségtõl, máshogy állt a dolgokhoz, az ország újjáépült 2-3 év alatt. Nem mondom, hogy ennyire drámai a lelki áttörés, de gondoljunk bele abba, hogy Magyarországon az elmúlt 100 évben demokratikus választáson párt soha ekkora felhatalmazást nem kapott. Míg 1945-ben a kisgazdapárt sem. Tehát azt kell mondanom, hogy most is van egy ilyen újjáébredése az országnak, és 8 hónap alatt 8 évet behozni lehetetlen, de ha meg van ez a felszabadult érzés, akkor nagyon gyorsan tudunk gyökeres változást elérni. Ezért vagyok optimista, bár nem ismerem az államkassza problémáját naprakészen, de ha most a Fidesz elkezd kormányozni, akkor 1-2 hónapon belül érezhetõ lesz, hogy az országban friss szelek fújnak, és a változás kézzel fogható lesz.

-  Fel vannak-e készülve arra, hogy esetleg más van a puttonyban, ami késleltetheti a változást, vagy ez esetleg kifogásként szolgálhat a késlekedésre?

- Nem kifogást keresünk, de a másik tábor egy Waterloo utáni helyzetben van, tehát riogat. Mi arra készülünk, hogy azt a nemzeti ügyek politikája címen kiadott programot megvalósítsuk. Több munkahely, kisebb bürokrácia,biztonságosabb megélhetés, az országot egy olyan tartós gazdasági növekedési pályára állítani, ami révén elkezdjük utolérni a fejlettebb országokat. Nem a kifogásokat keressük, de nyilván józanul tervezni adatok és tények birtokában nem lehet. Tehát ezt a munkát el kell végezni, elég bajnak tartom, hogy az Antall-kormány 20 évvel ezelõtt nem végezte el, akkor egy udvarias gesztussal megtörtént az átvétel. Most nem ez lesz, leltárt kell csinálni, és el kell kezdeni a kormányprogramot megvalósítani. Nagyon bízom benne, hogy a második fordulós szavazáson olyan komoly többségünk lesz, egy olyan fajta nemzeti egység jöhet létre, ami ezeknek a változásoknak az ütemét még fel is gyorsíthatja.

 -  Abban bíznak, hogy olyan energia szabadul fel, amely felgyorsíthatja a változást?

 -  Így van. A tartalék mindig az emberekben van. Persze fontos az, hogyan tudjuk finanszírozni az államadósságot, adót hogyan kell csökkenteni, hogyan lesz mûködõképesebb az egészségügy, ezek mind fontosak, de ha nem hangolódunk rá, hogy változás van, és a dolgokhoz máshogy kell hozzáállni, akkor a legjobb program is halálra van ítélve.

 -  A szociális juttatások miatti elégedetlenségrõl se felejtkezzünk el...

 - Dupla elégedetlenség van, mert aki kapja, elégedetlen azzal, amennyit kap, aki pedig nem kapja, akinek az adójából ezt fizetik, az elégedetlen, hogy az a másik kap és milyen sokat. Tehát valamilyen irányba el kell mozdulni. Egy dolgot tudok mondani, Magyarországon az aktív korosztálynak az aktív jövedelembõl kell megélnie. Azt szeretnénk elérni, hogy aki dolgozni akar, kapjon is munkát. Ebbe az irányba kell a gazdaságot fordítani. Épp azért beszélek annyit a munkahelyteremtésrõl, mert ez oldja majd meg a szociális problémák és a bûnözés egy részét. A közbiztonság nem csak rendõr és jogszabály kérdése, hanem munkahely kérdése. Sõt.

 - Ki lehet majd iktatni a kiskapukat, amellyel egyesek szociális segélyhez jutnak?

 - Az emberi leleményesség határtalan, aki rossz szándékkal, kiskapu kereséssel áll neki a dologhoz, és sok energiát beleöl, az biztos talál megoldást. Én azt mondom, ezt az energiát inkább fordítsa valami jobb dologra, mert neki is jobb érzés, a közösségnek is ez használ. Nem egy olyan országot akarok a gyerekeimre hagyni, ahogy az ügyeskedés lesz a vezérlõ elv. Olyan országot szeretnék, ahol a teljesítmény dönti el, ki hogyan tud boldogulni.

 - Van esély a kétharmados többségre a második forduló után?

 - Úgy fogalmaznék, esélyt látok az egységre. Arra látok esélyt, hogy az emberek felismerve a változás irányát, még nagyobb mértékben adnak nekünk zöld utat. A kétharmad és az egyharmad az egy megosztó dolog, valakit ki akarnak rekeszteni, errõl szó sincs. Azt szeretnénk, ha azok is megértenék, akik nem szavaztak ránk az elsõ fordulóban, hogy nekik is elõnyös lesz az, ha egy más szellemû kormány kezd el kormányozni, mert az, amit az elmúlt 8 évben megtapasztaltunk, nem vezet sehova.

 - Ma délután találkoztak a Dunaferr vezérigazgatójával is. Dr. Dorkota Lajos szerint javulnak-e  a jövõben a Dunaferr és az új kormány és az önkormányzat kapcsolatai ?  

 - Az alelnök úr és a vezérigazgató úr találkozójának elsõ mondata az volt, hogy a vezérigazgató úr  megköszönte azt a javaslatunkat, amelyet tegnap tettünk. Jó néhány vitás kérdés abból adódott, hogy a vezérigazgató úr nem velünk tárgyalt. Három problémánk volt az elmúlt 2-3 évben, valamennyit megoldottuk. Tegnap volt szó az utolsó és talán legfontosabb kérdésrõl, amihez személyesen kellett találkoznunk. Ugyanezt ígértük amúgy kormányszinten is, ha a Fidesz kormányra kerül személyes kapcsolatok, gyors igen vagy nem. Mert a nem-t is ki kell mondani. Korábban, ha kért valamit a Dunaferr az MSZP-kormánytól, minden miniszter meg házelnök asszony is megígérte annak teljesítését, de végül  nem kapták meg. Ez nekik sok kárt okozott. Mi azt vállaltuk, hogy ha bármi gondjuk van, rövid idõn belül választ kapnak, kedvezõt is, és az elutasítót is. A kedvezõtlen válasz is jobb, ha gyorsan jön, mintha hitegetnék õket.

 

Stossek Mátyás

 

fotó: Laczkó

forrás: Helyi Téma 

Tovább »
2010 Apr. 16 20:09

A Fidesz öt pontja

dorkota_komolyb_-_300px.jpg

Dr. Dorkota Lajos (Fidesz): - A programunk lényege öt pontban foglalható össze.

 1. Tíz év alatt egymillió új munkahelyet fogunk létrehozni. Ez az elképzelésünk reális, hiszen 1998 és 2002 között már egyszer bizonyítottunk, másrészt ott a példa Csehország, amely azonos lélekszámú és nagyjából akkora ország, mint Magyarország, és egymillióval többen dolgoznak. Mi itt Dunaújvárosban elkezdtük ezt a folyamatot, kis- és középvállalkozókat támogatunk, tehát helyi programunk is van erre. 
 2. Az elmúlt nyolc évben a közbiztonság nagymértékben romlott. Szerintünk háromezerrel több rendõrre van szükség jelenleginél. A visszaesõ bûnözõket a jelenleginél sokkal nagyobb mértékben fogjuk büntetni. Dunaújvárosban megkezdtük a térfigyelõ kamerarendszer kiépítését, és a körzeti megbízotti hálózat újrateremtését.
 3. A szocialista-SZDSZ kormány tönkretette az egészségügyet. A mi kórházunk is több mint egymilliárd forintos adóssággal küzd. A város jelentõs összeggel támogatja a kórházat. Ha a Fidesz nyer, számíthatunk a kormány segítségére is.
 4. Azoknak az embereknek a számára, akik önhibájukon kívül kerültek nehéz helyzetbe, és nem tudják fizetni a szolgáltatásokat, hoztuk létre a Védõháló alapítványt, hogy javítsuk a szociális biztonságot. Eddig több száz családon tudtunk segíteni.
 5. Ötödik pont az elszámoltatás, nem a Jobbik féle... Róluk egyébként napról napra derül ki, hogy az MSZP-vel boltoltak az elmúlt idõben, ezeket is meg kell majd nézni, de a lényeg, az állam számára hátrányos szerzõdéseket felül kell vizsgálni. Dunaújvárosban három ilyen ügy van, egyik a Dunaferr privatizációja, és a kistérség fejlesztési pénz, másik a Hankook ingatlan ügye. A harmadik a fõiskola fejlesztése, nem az iskolával van bajunk, örülünk a sok diáknak, hanem magukat a fejlesztéseket kell megvizsgálnunk, hogy reálisak voltak-e az összegek, vagy sem.
Tovább »
2010 Apr. 13 22:43

Megrendült a város (2010-04-13)

Az erõszak erõszakot szül…

A_város_vezetõi,_köztük_dr._Dorkota_Lajos_is_részt_vett_a_megemlékezésen_300px.jpg

  Több mint egy hét telt el a halálos kimenetelû összetûzés óta. A méltóságteljes néma megemlékezés és tiltakozás óta. Ám ki tudja hányan és hogyan tudták akár magukban is feldolgozni a történteket. ”A szülõk tetessék le a gyerekeikkel a késeket!” - intett szinte azonnal a polgármester. ”A rendõrségi intézkedés már csak tüneti kezelés lehet” - figyelmeztetett a rendõrkapitány.

   Dr. Dorkota Lajos alpolgármester már a tennivalókat summázta: A város önkormányzatának nevében részvétet nyilvánítunk az elhunyt diák szüleinek, rokonainak. A történtek után a néma emlékezés az összetartást bizonyította. Nagyon sokan jöttek el, az események után az iskolákban már a tanárok és a diákok megbeszélték a dolgot, megpróbálják feldolgozni a feldolgozhatatlant. Mi Dunaújvárosban az elmúlt években is bizonyítottunk, hogy bárkivel bármikor együtt tudunk dolgozni, hogy nyugalom, béke és együttmûködés legyen a városban.   Nem jó az a folyamat, ami elindult az elmúlt idõszakban, a gyûlöletkeltés és az erõszak nem jó. A tárgyalás, ha leülünk megbeszélni, kibeszélni a gyerekek között, megoldást hozhat. Ami történt, az csak a jéghegy csúcsa. Valóban össze kell fognunk, kezdve az iskolákban a neveléssel, és utána pedig nekünk a legmagasabb szintig, a politikáig. Nem szabad gyûlöletet kelteni, és nem szabad az indulatokat elengedni. Az erõszak erõszakot szül. Az, hogy valakinél fegyver lehet, egy diáknál, már ott kezdõdik a gond. Miért van nála kés? Mi ezt akarjuk elkerülni, és ezért dolgozunk az elkövetkezendõ idõben.   Az oktatási bizottság és a közbiztonsági bizottság  elkezdte ezt a munkát. Alulról kell kezdeni, vissza kell adni a gyerekeknek azt a hitet, hogy nem az erõszak a megoldás, barátilag, elbeszélgetve lehet rendbe tenni ezeket a dolgokat. Amikor a megemlékezésen megjelent sok gyerek szemében csillogott a könny, azt jelentette, hogy átérezték a tragédiát, a fájdalmat.   Két gyerekrõl van szó, akik egymással szemben egy banálisnak tûnõ vitában ezt a megoldást választotta. Az erõszak nem megoldás, ezt üzenjük a Dunaújvárosiaknak és valamennyi magyar polgárnak! El kell felejteni az erõszakot és össze kell fogni ellene…

Természetesen látni kell a mélyebben rejtõzõ okokat is. Az ország általános helyzete,rossz állapota, amelybe az utóbbi évekbe került, hozzájárult a közbiztonság romlásához,a szélsõséges megoldások megszaporodásához. Ezek az okok csak okos és eredményes kormányzással, általános fejlõdéssel csökkenthetõk. Mi pontosan ezt szeretnénk elérni.

 

S.M.

 

fotó: Zs.R.

 

forrás:Helyi Téma  

Tovább »
2010 Mar. 22 19:24

Nemzet és helyi ügyek programja

Interjú Dr. Dorkota Lajossal

1-2._dr._Dorkota_Lajos._-_300px.jpg

   Március 19-én lejárt a kopogtatócédulák gyûjtésének határideje. Befejezõdött a választási kampány elsõ szakasza. Hogyan értékeli dr. Dorkota Lajos, a Fidesz jelöltje?   

  - Soha ennyit, kilencezer háromszáznál is több támogatócédulát kaptunk. Nagyon örülök. Ebben munkánk elismerését látom, s természetesen aktivistáink jó teljesítményét. A hétvégén jelent meg az újságunk, s ezekben a napokban minden városrészben  megtalálható a standunk. Ilyen módon is ismertetjük programunkat, a Nemzeti Ügyek programját. Az ünnepek alatt nem kampányolunk, ám az azt követõ néhány napban személyesen keresünk meg minden támogatónkat, kérve szavazzanak a Fidesz KDMP –re, a változásra…

 - Mind ismertebb a Nemzeti Ügyek programja. Hogyan summázná ?

 -    Ennek az elsõ és legfontosabb pontja a munkahely teremtés, a gazdaságélénkítés helyi kis- és középvállalkozások támogatásával. A Fidesz azt vállalta, hogy tíz év alatt egymillió munkahelyet hoz létre, biztosítja ennek a feltételeit, magyar kis- és középvállalkozók anyagi és erkölcsi támogatásával. Megjegyzem, hogy Csehország éppen akkora, mint mi, és éppen egymillióval többen dolgoznak, tehát nem egy valóságtól elrugaszkodott vállalás ez. Itt a városban alapítványt hoztunk létre erre a célra  A második az egészségügy, amelyet meg kell mentenünk.    Dunaújvárosban a kórház a csõd szélén áll, immár három hónapja szakértõk dolgoznak, hogy megoldják a problémát. Úgy néz ki eredményesek lesznek, a közgyûlés már tárgyalta az ügyet. Június végéig a kórház valamennyi adósságát rendezni, átütemezni, részben kiegyenlíteni tudjuk, tehát nyugodtan mondhatom a dunaújvárosiaknak, hogy a kórházunk megmarad. Fejlesztünk. Majdnem négy milliárdos pályázatot adtunk be. Nem hogy megmarad, hanem egy sokkal modernebb, jobb ellátást tudunk majd biztosítani a dunaújvárosiaknak és a környéken élõknek.

A harmadik nemzeti ügy a szociális biztonság.   nagyon rosszul él  az emberek jelentõs része önhibáján kívüli okokból…   Ha munkahelyeket teremtünk   a szociális biztonságot erõsítjük. Dunaújvárosban létrehoztunk és mûködtetjük a Védõháló Alapítványt .  A közbiztonság   nagyon sokat romlott a szocialista-szabad demokrata kormányzás alatt.  Háromezer rendõrt szeretnénk kivezényelni az utcára, pénzügyi forrást biztosítani nekik, és szeretnénk a törvényt szigorítani.    Az ötödik nemzeti ügy a demokrácia visszaállítása, tehát az elszámoltatás. Az elszámoltatás három ügyét Dunaújvárosban szerintem már mindenki tudja: a Dunaferr kistérség fejlesztési, most már úgy mondom közel másfél milliárdos forrása, a fõiskola fejlesztésnek a rossz konstrukcióinak elszámoltatatása, és nem utolsó sorban a Hankook telekügynek az elszámoltatása.

- A közvélemény kutatások a Fidesz KDNP  jelentõs elõnyét jelzik. Lesz kétharmados többsége a parlamentben?

  -  A parlamenti választás egészen más mint az önkormányzati, ez utóbbi egy fordulós, a parlamenti kettõ. Ennek azért van jelentõsége, mert ahhoz, hogy egy párt a parlamentben kétharmadot érjen el, ahhoz nem kell hatvanhat százalékos támogatottság.  Olyan ötvenkét-ötvenhárom százalékos listás eredmény esetén bármelyik párt elérheti a kétharmadot a parlamentben. Ma én úgy látom kevesebb mint három héttel a szavazás elõtt, hogy reális a Fidesz kétharmados esélye…   

 A felmérések azt mutatják, hogy Jobbik utolérte az MSZP-t. Õket tizenhat-tizennyolc százalékra mérik, a Fideszt pedig olyan ötvenhat-hatvankét százalék közé teszik. Tehát gyakorlatilag a második-harmadik helyen egy éles harc folyik a Jobbik és az MSZP között. Az MDF, SZDSZ vegyes, számomra kezelhetetlen, hiszen õk olyanok, mint a tûz és a víz. Az SZDSZ nyolc évig kormányzott, és ne felejtsük el, hogy az SZDSZ mit tett az országért, ha csak az egészségügy tönkretételét, Molnár Lajost vagy Horváth Ágnest említem, vagy Magyar Bálintot, aki az oktatást vitte a padlóra.  Tehát õk nyolc évig kormányoztak, most pedig azt próbálják elhitetni, hogy õk a változás oldalán állnak.  Én  szimpátiával figyelem a Lehet más a politika mûködését, de nem valószínû, hogy most elérik az öt százalékot.

 -  Minden politikus elmondja, hogy az lenne a jó, ha minél többen elmennének szavazni ...

 -  Igen, mert minél nagyobb a részvétel, annál hitelesebb a politika.   Az elmúlt években lejáratták, fõleg az elmúlt nyolc évben,de a  politika azt jelenti, hogy a közért tenni, és aki nem tesz érte, nem megy el szavazni, az nem tud számon kérni sem.

 

 

Stossek

 

fotó: Laczkó

 

forrás:Helyi Téma 

Tovább »

Dorkota Lajos

Dunaújváros, Vasmű 41. I. em. 105.
 • dunaujvaros@fidesz.hu
 • +36 25 414 884+36 20 982 9146
 • hétfő-péntek 13:00-17:00
 • 2400 Dunaújváros,
  Vasmű 41. I. em. 105.